Marcel Schmeier

Expliciete Directe Instructie (EDI)

Op bijna alle scholen wordt gewerkt met het Directe Instructiemodel, vaak ook aangeduid als het DI-model, het ADI-model of het IGDI-model. Met de komst van Passend Onderwijs is het belangrijk dat alle leerlingen succeservaringen opdoen binnen de reguliere basisschool. Dat vraagt om een volgende stap in directe instructie, namelijk Expliciete Directe Instructie, of kortweg EDI.

EDI brengt al uw leerlingen stapsgewijs naar beheersing van de leerdoelen en laat hen zo succes ervaren: ‘Ik kan het!’ De leerkracht geeft instructie en controleert door het stellen van veel vragen voortdurend of alle leerlingen het begrijpen. Er wordt denktijd geboden, leerlingen mogen overleggen en er worden willekeurige beurten gegeven.

In deze workshop maakt u kennis met verschillende technieken, zoals bijvoorbeeld het beurtenbakje en wisbordjes. Alle leerlingen worden actief betrokken en dit ziet u terug in de motivatie en leeropbrengsten van uw leerlingen.

Over Marcel Schmeier (Utrecht, Eindhoven en Zwolle)

Pasfoto Bronvermelding Dorieke Fotografie      

Marcel Schmeier is adviseur taal en rekenen bij Expertis Onderwijsadviseurs en heeft ruime ervaring als leerkracht en intern begeleider in het speciaal en regulier basisonderwijs. Hij weet als geen ander de theorie op een inspirerende wijze te vertalen naar de dagelijkse praktijk in de klas: “Werken aan onderwijskwaliteit doe je door het primaire proces te verbeteren: het lesgeven, en dan met name de instructie.”

Marcel is bekend van het boek ‘Expliciete Directe Instructie: tips en technieken voor een goede les’ waarvan inmiddels ruim 13.000 exemplaren zijn verkocht. Hij is auteur van vele praktische publicaties in verschillende onderwijsvakbladen en onderhoudt de websites onderwijsgek.nl en directeinstructie.nl. Volg hem op Twitter onder de naam @Onderwijsgek

   

Over Marita Eskes (Den Haag)

Marita Eskes   Marita Eskes werkt als onderwijsadviseur primair onderwijs op het gebied van taal-/lezen. Daarnaast verzorgt zij trainingen rondom Expliciete Directe Instructie (EDI), naar het boek van collega Marcel Schmeier, dat in 2015 verscheen. Marita heeft jaren gewerkt in het primair onderwijs als leerkracht, leescoördinator en Remedial Teacher. Hierdoor weet zij de theorie als geen ander in de praktijk te brengen als het gaat om het realiseren van kwalitatief goed onderwijs voor alle leerlingen.
cover tijdschrift